dinsdag 10 april 2012

BRIM 2013


Een nieuwe wet voor subsidies en leningen voor het instandhouden en onderhouden van monumenten is in hoofdlijnen bekend: BRIM 2013.

De achterstand in het instandhouden van de Rijks monumenten is zo goed als weggewerkt. Circa 10% van alle monumenten verkeert nog in een slechte staat, de overige 90% kan er weer even tegen. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd door de overheid om dit voor elkaar te krijgen. Nu is het tijd voor een nieuwe aanpak. Er is nieuwe regelgeving: BRIM 2013. Deze gaat ervan uit dat monumenten nu alleen nog financiële ondersteuning nodig hebben, om onderhouden te blijven: de huidige staat moet geconserveerd kunnen worden. Geld voor ‘instandhouding’ oftwel restauratie en renovatie, dat is niet meer aan de orde. De zak met geld moet eerlijk verdeeld worden. Eigenaren van monumenten kunnen onderhoudsplannen indienen, die over meerdere jaren heen kijken en krijgen dan een bescheiden maar toch altijd prettige ondersteuning.

Maar waar is nou toch die visie op het monumentenbeleid? Natuurlijk liep het aantal verzoeken om subsidie voor restauratie over de grenzen van het budget heen, naarmate de oude BRIM bekender werd. Dat gaat altijd zo, maar is met deze nieuwe BRIM nou echt een oplossing geboden? Ik weiger te geloven dat al die verzoeken de afgelopen jaren onterecht waren of onredelijk. Hebben we niet eenvoudigweg teveel gebouwen en terreinen als monumenten een status gegeven? En horen daar dan niet gewoon die kosten bij? Natuurlijk, als eigenaar mag je ook best investeren in monumentaal vastgoed. Als dat dan ook maar een keuze was. Sommige eigenaren, gemeenten, zorginstellingen, hebben monumenten vanuit de historie in de schoot geworpen gekregen en kunnen daar niet zomaar vanaf en moeten nu gebouwen en parken ‘in de lucht houden’ tegen hoge investeringen en exploitatiekosten zonder dat er doelmatig gebruik van wordt gemaakt.

Ik mis dan ook vooral in deze nieuwe BRIM ruimte om naar de toekomst van het monument te kijken. Sommige gebouwen zijn met geen mogelijkheid duurzaam te exploiteren omdat de functie die er van oorsprong in zat, niet meer bestaat of niet meer past in dit gebouw. Denk bijvoorbeeld aan oude zorggebouwen, tbc paviljoenen en sanatoria. Een nieuwe functie kan het gebouw een echt nieuw leven bieden, maar dan moet er binnen het beleid van de overheid ruimte zijn om het monument hiervoor geschikt te maken. Dat gesprek en de visie hiervoor vinden geen handvatten in de nieuwe BRIM 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten